Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Scientix: η κοινότητα για την εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες στην Ευρώπη

Στις 4-6 Μαΐου του 2018, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 3o Συνέδριο του Scientix. To Scientix αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (από το 2009) για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics - Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) στην Ευρώπη.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 352 εκπαιδευτικοί, ερευνητές από το χώρο της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών έργων αλλά και υπεύθυνοι χάραξης εκπαιδευτικών πολιτικών. 60 ομιλίες , 25 posters, 20 stands, 14 εργαστήρια καθώς και πολλές ευκαιρίες για ανταλλαγή ιδεών και εκπαιδευτικών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων  έκαναν το συνέδριο ένα μεγάλο εκπαιδευτικό γεγονός στην Ευρώπη για το 2018. Βασικοί ομιλητές όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Oslo για την εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, Svein Sjøberg, η Dr. Beth Healey, από την Ευρωπαϊκή εταιρία Διαστήματος (ESA), αλλά και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για θέματα έρευνας και επιστημών, David Malo, υπογράμμισαν την αξία της εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες.
Το Scientix, που από το 2016 βρίσκεται ήδη στην τρίτη φάση της λειτουργίας του, προάγει και υποστηρίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα αντικείμενα STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), των ερευνητών στον χώρο της εκπαίδευσης, των ιθυνόντων χάραξης πολιτικών και άλλων επαγγελματιών στην εκπαίδευση των STEM.
Η  εκπαιδευτική πλατφόρμα του Scientix μπορεί να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό αλλά και τον ερευνητή στο χώρο της εκπαίδευσης, με τους ακόλουθους τρόπους:
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας του Scientix στην Ελλάδα ή με το κεντρικό γραφείο του Scientix στο European Schoolnet.


Σταύρος Νίκου, Φυσικός-Πληροφορικός, Πρεσβευτής του Scientix στην Ελλάδα
Διδάκτωρ Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα (MIS), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας