Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Πρόγραμμα κατάρτισης, συμβουλευτικής υποστήριξης και πιστοποίησης προσόντων για ανέργους ηλικίας 18 – 24 ετών στους τομείς (α) της εφοδιαστικής αλυσίδας–logistics και (β) εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής

H Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας (Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΑπΚΟ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ως συνδικαιούχοι, αναλαμβάνουν την υλοποίηση των ακόλουθων Πράξεων:

  • Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics, και
  • Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων,
οι οποίες εντάσσονται στο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020». Οι Πράξεις συγχρηματοδοτούνται  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής υποστήριξης και πιστοποίησης προσόντων που απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 18 – 24 ετών στους τομείς (α) της εφοδιαστικής αλυσίδας–logistics, και (β) του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων, και φιλοδοξεί να αμβλύνει το βασικό πρόβλημα στην αγορά εργασίας των περιφερειών του Βορειοελλαδικού Τόξου (δηλ. των Περιφερειών Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου) που είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προσόντων και δεξιοτήτων εργαζομένων στις συγκεκριμένες περιφέρειες.
Οι πράξεις αφορούν στην απορρόφηση των ωφελούμενων από μεταποιητικές επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα, οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν τα προϊόντα τα οποία παράγουν σε εγχώρια και διεθνή δίκτυα διανομής. Επιπλέον, η τομεακή / κλαδική προσέγγιση του παραγωγικού συστήματος, σε ένα πολύ σημαντικό οικονομικό σύστημα για την Ελλάδα όπως είναι οι Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ηλικιακή προσέγγιση της ομάδας – στόχου των νέων ανέργων ηλικίας 18 – 24 ετών, θα συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του τοπικού παραγωγικού συστήματος και στον εν δυνάμει εκσυγχρονισμό του, μέσω της εκπλήρωσης του βασικού στόχου που είναι η απορρόφηση των νέων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα από την τοπική και υπερ-τοπική αγορά εργασίας.
Για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται η υλοποίηση «Θεωρητικής Κατάρτισης» 120 ωρών και «Πρακτικής Άσκησης» 260 ωρών. Ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται:
  • η υλοποίηση 120 ωρών θεωρητικής κατάρτισης ανά ωφελούμενο (σε 2 φάσεις των 60 ωρών η κάθε μία),
  • η πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων ανά ωφελούμενο, και,
  • η εξατομικευμένη προσέγγιση – συμβουλευτική υποστήριξη για την προώθηση των ωφελούμενων στην απασχόληση.
Η Θεωρητική Κατάρτιση θα γίνει αποκλειστικά από Πάροχο Κατάρτισης. Η ενδεικτική θεματολογία ανά Πράξη είναι:

1. Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics:
Business Logistics Management,
Customer Service,
Διαχείριση αποθεμάτων,
Χειρισμός υλικών,
Παραγγελιοληψία και προώθηση παραγγελιών,
Υποστήριξη σε ανταλλακτικά και service,
Αγορές – Προμήθειες,
Διαχείριση επιστροφών,
Οργάνωση αποθήκης, Αποθήκευση,
Διανομές, Συσκευασία,
Supply Chain Management,
Σύστημα διαχείρισης αναγκών,
Αξιολόγηση προμηθευτών,
Κωδικοποίηση προϊόντων και α' υλών,
Περιγραφές θέσεων εργασίας προσωπικού.

2. Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων:
Εκπόνηση προϊοντικών ερευνών αγοράς σε χώρες στόχους,
Προγράμματα branding και re-branding,
Υπηρεσίες σχεδιασμού συσκευασίας και ετικέτας,
Εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων International Marketing,
Προγράμματα προβολής και προώθησης προϊόντων, μεμονωμένων επιχειρήσεων,
Διοργάνωση ημερίδων παρουσίασης προϊόντων,
Συμμετοχή σε ομαδικά προγράμματα προβολής και προώθησης προϊόντων,
Συμμετοχή σε κλαδικές επιχειρηματικές αποστολές, σε e-partenariat,
Διαδικασίες πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων. (π.χ. απόκτηση σήματος CE κλπ.),
Εξαγωγικές πιστώσεις, factoring κλπ.,
Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης προβολής προϊόντων,
Ανάπτυξη προγραμμάτων προβολής προϊόντων στο εξωτερικό με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook, Youtube, κλπ.),
Καταχωρήσεις και διαφημίσεις σε δημοφιλείς ιστότοπους του εσωτερικού και του εξωτερικού, που σχετίζονται με την προβολή και παρουσίαση προϊόντων,
Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ομοειδών ή/και συμπληρωματικών προϊόντων, για συγκεκριμένη αγορά στόχο,
Απόκτηση γλωσσικών ικανοτήτων, διοικητικών – διαχειριστικών δεξιοτήτων, κλπ,
Συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, αναζήτηση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων κλπ., για την απόκτηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων υποστήριξης της στρατηγικής εξωστρέφειας μιας εταιρείας σε συγκεκριμένη αγορά - στόχο και για την παρακολούθηση των εξελίξεων σε διεθνείς αγορές και κλάδους,
Λειτουργία εργαστηρίων και τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, με διεθνή προσανατολισμό.

Η πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων θα γίνει από αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης.

Όσον αφορά στην υλοποίηση της «Πρακτικής Άσκησης», αυτή θα υλοποιηθεί ως εξής: κατά την έναρξη των δράσεων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) θα αναλάβει δράσεις ενημέρωσης των δυνητικά ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στις Περιφέρειες αναφοράς της Πράξης (δηλαδή στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας,  και Ηπείρου, με στόχο τη δημιουργία «Μητρώου Επιχειρήσεων». Το «Μητρώο Επιχειρήσεων» στόχο έχει την ορθολογικότερη κατανομή των προσφερόμενων θέσεων ανά ειδικότητα. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την απασχόληση ανέργων και για τη συμμετοχή τους στην «Πρακτική Άσκηση», θα υποβάλλουν προς τις υπηρεσίες του ΣΒΒΕ το ενδιαφέρον τους για την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού ατόμων για την υλοποίηση της «Πρακτικής Άσκησης». Η «Πρακτική Άσκηση» θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, διάρκειας 100 ωρών η πρώτη και 160 ωρών η δεύτερη.
Τη Συμβουλευτική Υποστήριξη των ωφελούμενων θα διεκπεραιώσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Η Συμβουλευτική Υποστήριξη θα είναι ατομική, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα, αναλόγως της «συνοχής» των ωφελούμενων, της παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε ομαδικό επίπεδο.
Στην περίπτωση της ατομικής συμβουλευτικής, η συμβουλευτική παρέμβαση γίνεται με τρόπο «εξατομικευμένο» με τη βοήθεια της ατομικής συνεδρίας. Με τη μέθοδο αυτή εξειδικευμένοι Σύμβουλοι θα συζητούν κατ' ιδίαν με τους ενδιαφερόμενους ή (δια ζώσης ή ακόμα εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες) με σκοπό να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες) και να μάθουν τον τρόπο να σχεδιάζουν τη σταδιοδρομία τους και να επιλέγουν τις εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές διαδρομές που ανταποκρίνονται στα προσόντα, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους.
Κατά τη διάρκεια των ατομικών συνεδριών θα τηρείται απόλυτη εμπιστευτικότητα, ενώ ο αριθμός και το περιεχόμενο των συνεδριών αυτών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων καθώς και το επίπεδο επαγγελματικής ωριμότητας τους. Τονίζεται ότι η αξία της ατομικής συμβουλευτικής έγκειται στην προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον σύμβουλο και τον συμβουλευόμενο άνεργο.
Αρχικά, η Συμβουλευτική Υποστήριξη θα επικεντρωθεί στην τοποθέτηση των ωφελούμενων σε σεμινάριο κατάρτισης που ταιριάζει απολύτως στο προφίλ του, τις υφιστάμενες δεξιότητές του και τους επαγγελματικούς του στόχους. Ταυτόχρονα θα διενεργηθούν συνεδρίες Συμβουλευτικής Υποστήριξης με στόχο τη δημιουργία ενός δυνητικού «μονοπατιού καριέρας» για τον κάθε ωφελούμενο.
Οι ωφελούμενοι μετά το πέρας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της συμμετοχής τους στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και προσόντων, θα εισπράξουν εκπαιδευτικό επίδομα 5 € ανά ώρα θεωρητικής κατάρτισης συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων και εκπαιδευτικό επίδομα 3 € ανά ώρα πρακτικής άσκησης συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες: http://sbbe-edu.gr/