Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

«Φρενάρουν» τα στερεότυπα την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών;

Την ώρα που χιλιάδες θέσεις εργασίας σχετικές με την επιστήμη της Πληροφορικής και την Τεχνολογία «ανοίγουν» στην Ευρώπη, ο αριθμός των γυναικών που θα μπορούσαν να τις στελεχώσουν είναι εξαιρετικά μικρός. Πώς τα στερεότυπα «φρενάρουν» την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών και ποιος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός τους από νεαρή ηλικία στον τομέα της Τεχνολογίας για να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία;

 Όπως δείχνουν οι έρευνες, οι γυναίκες στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να μην επιλέγουν τις θετικές επιστήμες. Επιπλέον, αν και διαθέτουν τα ακαδημαϊκά προσόντα και τη μόρφωση όταν μπαίνουν στον επαγγελματικό στίβο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές θα αναλάβει μια υψηλόβαθμη θέση στο μέλλον.
Πώς τα στερεότυπα «φρενάρουν» την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών και ποιος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός τους από νεαρή ηλικία στον τομέα της Τεχνολογίας για να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία;
Η Όλγα Σταυροπούλου, πρόεδρος της Μίλητος ΑΕ, η Λιάνα Γούτα, διευθύντρια Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς της Ελληνικά Πετρέλαια AE και η Μαρίκα Λάμπρου, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic μίλησαν για όλα τα παραπάνω στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του Lady Geek, εκδήλωσης για τη γυναίκα και την τεχνολογία που διοργανώθηκε από την κοινότητα GDG Thessaloniki και τη ΔΕΘ-Helexpo.
«Μόνο στην Ευρώπη προβλέπεται πως θα υπάρξουν περίπου 900 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2015, σύμφωνα με επίσημη πηγή. Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο, την ώρα που η ανεργία ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους», σημειώνει η κ.Σταυροπούλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εμπλακούν περισσότερο οι γυναίκες με τον τομέα της Τεχνολογίας.
Σύμφωνα με την κ.Σταυροπούλου, οι γυναίκες θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού στο αντικείμενο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics- Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Σπουδές Μηχανικού και Μαθηματικών), ωστόσο φαίνεται πως η κατεύθυνση που επιλέγουν να σπουδάσουν είναι διαφορετική.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι γυναίκες εγκλωβίζονται από τα στερεότυπα. Η παρουσία περισσότερων γυναικών στην τεχνολογία έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο που ‘επικοινωνείται’ το μήνυμα στα σχολεία, στο οικογενειακό περιβάλλον και στην κοινωνία εν γένει», αναφέρει.
«Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στον ψηφιακό τομέα μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ ετησίως», προσθέτει.
Όπως εξηγεί η κ. Γούτα, «οι οικονομικοί αναλυτές γνωρίζουν ότι οι ίσες ευκαιρίες δεν είναι μόνο θέμα ισότητας, δημοκρατίας και πολιτισμού, αλλά είναι και θέμα οικονομικής ανάπτυξης. Το να επενδύεις χρήμα και χρόνο για την εκπαίδευση του μισού ανθρώπινου δυναμικού μιας χώρας και αυτό να παραμένει καθηλωμένο στις χαμηλότερες βαθμίδες είναι σπατάλη ανθρώπινου ταλέντου».
Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει σε οδηγία για την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στην κορυφή των επιχειρήσεων.
«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2007 οι γυναίκες πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άγγιζαν το ποσοστό του 60%, ενώ οι άνδρες το 40%, αλλά το 2012, στις θέσεις διευθύνοντων συμβούλων οι άνδρες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν το 97,6% των θέσεων και οι γυναίκες μόλις το 2,4% (έρευνα ΕΕΔΕ-Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων)», επισημαίνει.
«Από την εποχή που σπούδασα εγώ στο Πολυτεχνείο μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, αλλά πιστεύω ότι ακόμη χρειάζεται να γίνει αρκετή προσπάθεια για να καταρριφθούν τα στερεότυπα που οδηγούν τη γυναίκα μακριά από την τεχνολογία και τις θετικές επιστήμες. Άλλωστε, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να διεκπεραιώνει τη δουλειά της, διατηρώντας συγχρόνως τις ισορροπίες με την οικογένειά της», τονίζει η κ. Γούτα.
Συνδυάζεται, τελικά, η καριέρα με την οικογένεια; Η κ.Λάμπρου, ύστερα από 25 χρόνια στον εργασιακό χώρο, είναι κατηγορηματική: «Ναι, οι γυναίκες μπορούν να έχουν μια σοβαρή επαγγελματική σταδιοδρομία και συγχρόνως να διατηρούν ένα αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον».
«Το πρόβλημα που εντοπίζω εγώ είναι ο αυτοπεριορισμός. Οι γυναίκες πολύ συχνά βάζουν οι ίδιες εμπόδια στον εαυτό τους. Αυτοεγκλωβίζονται, διστάζουν να διεκδικήσουν», σημειώνει η κ.Λάμπρου και συμπληρώνει: «Υπάρχει, όμως, μεγάλο έλλειμμα γυναικών στα στελέχη επιχειρήσεων, παρόλο που διαθέτουμε πολλά προσόντα ως φύλο. Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο οργανωμένες, πιο αποφασιστικές αλλά και ‘συμπάσχουσες’. Έχουν, αυτό που λέμε, κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μια δεξιότητα που ο ανδρικός πληθυσμός, τολμώ να πω τη ζηλεύει».
Στην προσωπική της επαγγελματική διαδρομή, η κ.Λάμπρου παρατηρεί ότι πάντα οι άνδρες την αντιμετώπιζαν ως ισότιμο και αξιότιμο συνομιλητή. «Αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν, είναι να με ταυτίσουν με κάποιο από τα γυναικεία πρότυπα που είχαν στο μυαλό τους -αυτό της μάνας, της αδερφής ή της συντρόφου- καθώς για εκείνους ήμουν ένα ‘παράξενο είδος’ που διεκδικούσε και διεκπεραίωνε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ως σύζυγοι, πάντως, οι άνδρες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία μιας γυναίκας, σύμφωνα τόσο με την κ. Λάμπρου όσο και με την κ. Γούτα. Η πιο σημαντική απόφαση, όπως λένε, στην καριέρα μιας γυναίκας είναι να επιλέξει τον σωστό σύντροφο, ο οποίος θα στηρίζει τις επιλογές τους και θα μοιράζεται μαζί τους την ίδια φιλοσοφία ζωής, ώστε η προσπάθεια για την οικογενειακή ευτυχία να είναι κοινή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Νικόλ Καζαντζίδου, Fortunegreece.com

*********************************************************************
* Δείτε εδώ… το υλικό της εκδήλωσης με θέμα
«Γυναίκες στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)»
που διοργάνωσε το Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα το Νοέμβριο του 2013.