Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Απολογισμός Εκδηλώσεων Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014

Απολογισμός των εκδηλώσεων του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Αναλυτικά…



  • Παρουσιάσεις Διπλωματικών Εργασιών, 11 Οκτωβρίου 2013

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των διπλωματικών εργασιών των τελειόφοιτων μεταπτυχιακών φοιτητών του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα (MIS).  Τις παρουσιάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρακολούθησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι του MIS, καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και λοιποί ενδιαφερόμενοι. Οι εργασίες αφορούσαν σύγχρονα και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Οικονομία, την Εκπαίδευση, την Οργάνωση-Διοίκηση, τη Λογιστική και Χρηματοοικονομική, κάτι που άλλωστε είναι και το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα.

  • Τελετή Ορκωμοσίας Αποφοίτων, 15 Νοεμβρίου 2013

Στις 15/11/2013 πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ορκωμοσίας των Μεταπτυχιακών Φοιτητών, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην τελετή απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα, καθηγητής κ. Αναστάσιος Α. Οικονομίδης και ο κ. Λιαρετίδης Κωνσταντίνος, Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα - Τεχνικός Διευθυντής ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

  • Εκδήλωση με θέμα “Γυναίκες στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)”, 20 Νοεμβρίου 2013

Την Τετάρτη 20/11/2013 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα με θέμα «Γυναίκες στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι επαγγελματικές εμπειρίες γυναικών αποφοίτων του Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα, οι οποίες εργάζονται σε αντικείμενα σχετικά με πληροφορική, ενώ παράλληλα διερευνήθηκε ο ρόλος και η σημασία των Γυναικών στις ΤΠΕ και η αντιπροσώπευσή τους στον κλάδο, καθώς και το ζήτημα της διαχείρισης της επαγγελματικής τους ανάπτυξης.

  • Επίσκεψη στην εταιρεία BETA CAE Systems Α.Ε., 11 Δεκεμβρίου 2013

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας BETA CAE Systems Α.Ε. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας και είχε ως σκοπό τη γνωριμία με τη BETA CAE Systems Α.Ε., μια πρωτοπόρο και καινοτόμα ελληνική εταιρεία που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού CAE (Computer-Aided Engineering) και κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά, ενώ ανήκει στις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Ελλάδος.

  • Εκδήλωση με θέμα «Mobile Applications», 16 Ιανουαρίου 2014

Πλήθος ευκαιριών απασχόλησης σε έναν σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό τομέα δημιουργεί η ραγδαία αύξηση της χρήσης κινητών συσκευών, οι οποίες για να λειτουργήσουν χρειάζονται ειδικές εφαρμογές, τα Mobile Applications. Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014. Στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων του ΠΑΜΑΚ, οι συμμετέχοντες (φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, ιδιώτες, στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ.) παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των ομιλητών, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  • Παρουσίαση Διπλωματικών Εργασιών, 21 Φεβρουαρίου 2014

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή-δημόσια παρουσίαση διπλωματικών εργασιών από τελειόφοιτους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα. Οι εργασίες αφορούσαν σύγχρονα θέματα εφαρμογής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, στο μάρκετινγκ, στα χρηματοοικονομικά, στην τραπεζική, στον τουρισμό, στην υγεία και στα κοινωνικά δίκτυα.


  • Έναρξη νέου κύκλου σπουδών στο Μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η έναρξη του νέου κύκλου σπουδών του Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ο Πρόεδρος του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα, καθηγητής κ. Αναστάσιος Οικονομίδης, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Μεταπτυχιακού και της δομής του, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο των ΤΠΕ (στον οποίο η απασχόληση θα αυξάνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια), στην αξία και την αναγνώριση ενός μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα (Νο1 επιλογή για το 2014, σύμφωνα με το Forbes.com) και στις εργασιακές προοπτικές των αποφοίτων του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  • Επίσκεψη στον όμιλο TITAN Α.Ε., 4 Απριλίου 2014

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «9ο Βήμα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή», στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή (και) Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα. Αρχικά έγινε μία παρουσίαση της εταιρίας και παρουσίαση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξής της (όραμα, περιβαλλοντική ανάπτυξη, αειφόρος δόμηση κλπ.), ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη από την McKinsey & Company και έχει ως τίτλο: «Από την εκπαίδευση στην απασχόληση». Ακολούθησαν παρουσιάσεις εταιριών-επιχειρηματικών ιδεών, καθώς και ομιλία του Διευθυντή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σχετικά για την επιχειρηματικότητα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο και ειδικά στο κέντρο ελέγχου του εργοστασίου και στο χημείο (ρομποτικός  μηχανισμός). Μετά το γεύμα, ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με τη συγγραφή βιογραφικού σημειώματος και τις ερωτήσεις που μπορεί να ερωτηθούν σε μια συνέντευξη, καθώς και συμβουλές για τεχνικές αναζήτησης εργασίας αλλά και τη σωστή χρήση του LinkedIn και των social media.

  • Τελετή Ορκωμοσίας, 4 Απριλίου 2014

Στις 15/11/2013 πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ορκωμοσίας των Μεταπτυχιακών Φοιτητών, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην τελετή απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα, κ. Οικονομίδης Αναστάσιος, καθηγητής, καθώς και ο κ. Ξανθόπουλος Σπύρος, Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα - Μηχανικός Υπολογιστών Πληροφορικής. Τον όρκο ανέγνωσε ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα, κ. Αναστασιάδης Εμμανουήλ, ως ο μεταπτυχιακός φοιτητής με την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των ορκισθέντων.

  • Εκδήλωση με θέμα «ICT Startups – Next Generation», 29 Απριλίου 2014

Την Τρίτη 29/04/2014 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του ΔΠΜΣ στα Πληροφοριακά Συστήματα με θέμα «ICT Startups–NextGeneration». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πετυχημένες και καινοτόμες Startup επιχειρήσεις στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT) με σημαντικές διακρίσεις, βραβεύσεις και διεθνείς συνεργασίες. Επίσης, αναλύθηκε το «οικοσύστημα» των Startups στο χώρο των ΤΠΕ, συζητήθηκε ο ρόλος της δικτύωσης στην εξωστρέφεια και παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για την ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

  • Συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα «Μεταπτυχιακά & Υποτροφίες @ Θεσσαλονίκη», 21 Μαΐου 2014

Το Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα: “Μεταπτυχιακά & Υποτροφίες @ Θεσσαλονίκη”, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/05/2014 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν τα τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

  • Διαβούλευση με Φορείς για το νέο πρόγραμμα σπουδών του Μεταπτυχιακού, 1η Ιουλίου 2014

Την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής (Ε.Δ.Ε.) του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα, με αντικείμενο την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του Μεταπτυχιακού και με συμμετοχή επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που σχετίζονται με την Πληροφορική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες προτάσεις, αφενός για το νέο πρόγραμμα σπουδών του Μεταπτυχιακού με βάση τις ανάγκες της αγοράς και αφετέρου για την ευρύτερη συνεργασία του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα με τους εν λόγω φορείς και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

  • Νέες συμφωνίες με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Στα πλαίσια ενίσχυσης της εξωστρέφειας και συνεργασίας με αντίστοιχα προγράμματα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού, το Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα προχώρησε στη σύναψη συμφωνητικών συνεργασίας με πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με σκοπό την ανταλλαγή μεταπτυχιακών φοιτητών για εκπόνηση μέρους της διπλωματικής τους εργασίας αλλά και την ευρύτερη ακαδημαϊκή συνεργασία.


Δείτε εδώ... τον απολογισμό των εκδηλώσεων
του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα
για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος (2012-2013).