Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Δουλεύοντας στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus: συνέντευξη με Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του MIS

Η Αγγελική Γιαννούμη, τελειόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα (MIS), εργάστηκε για 6 μήνες στην Αγγλία μέσω του προγράμματος Erasmus για πρακτική άσκηση.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, η Αγγελική μας περιγράφει το αντικείμενο της εργασίας της, τις εμπειρίες της, τα οφέλη που αποκόμισε και άλλα πολλά.

Κατ’ αρχήν, Αγγελική, πες μας σε ποια χώρα πήγες για πρακτική και σε ποια εταιρεία?
Πήγα στην Αγγλία, στην περιοχή του Warwickshire, μια ώρα από το Λονδίνο. Η εταιρεία ονομάζεται Agentbase και ασχολείται με μάρκετινγκ και πωλήσεις.

Ποιο ήταν το αντικείμενο της εργασίας σου?
Κατά κύριο λόγο, ήμουν υπεύθυνη για την προετοιμασία και την έκδοση του μηνιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού, το οποίο περιελάμβανε διαφημίσεις από εταιρείες από όλη την Αγγλία κυρίως αλλά και από χώρες της Ευρώπης, Νέα Ζηλανδία και Αμερική οι οποίες έψαχναν για πωλητές (sales agents) στην Αγγλία.
Επίσης, ασχολήθηκα με τη δημιουργία και αποστολή ενημερωτικών newsletters, με το χειρισμό και την ανανέωση της βάσης δεδομένων των πελατών αλλά και των πωλητών καθώς επίσης και την εξυπηρέτηση πελατών.

Ποια ήταν η διαδικασία για να ενταχθείς στο πρόγραμμα Erasmus? Πώς βρήκες τη δουλειά αυτή?
Κατ’ αρχήν, πληροφορήθηκα για το πρόγραμμα μέσω του γραφείου Erasmus του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και μέσω του blog του MIS. Στη συνέχεια, μέσω προσωπικών συζητήσεων με τους ανθρώπους του MIS, έκρινα ότι θα ήταν μια καλή εμπειρία και πήρα την απόφαση να το ψάξω περαιτέρω.
Ήθελα να κάνω πρακτική στο εξωτερικό και έψαχνα, μέσω internet, για αρκετό διάστημα. Τελικά, τη συγκεκριμένη θέση, τη βρήκα μέσω μιας αγγελίας σε ένα portal (http://www.placement.co.uk), το οποίο αναλαμβάνει την εύρεση πρακτικής άσκησης για φοιτητές στην Αγγλία.
Ολοκλήρωσα την σχετική αίτηση με όλες τις πληροφορίες που ζητούσαν καθώς επίσης και το βιογραφικό μου. Ακολούθησαν δύο συνεντεύξεις μέσω Skype: στην αρχή με τα στελέχη του portal, και στη συνέχεια με στέλεχος της επιχείρησης.
Κατά τα τέλη Αυγούστου υπέβαλα τα χαρτιά μου στο γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και λίγο αργότερα έμαθα ότι ήμουν στους επιτυχόντες.
Ετοίμασα τα σχετικά έγγραφα, μάζεψα τις βαλίτσες μου και τέλη Σεπτεμβρίου βρισκόμουν εκεί.
Είναι σημαντικό να πω και πάλι, ότι κατά τη διαδικασία προετοιμασίας των εγγράφων και της επικοινωνίας με την εταιρεία, η βοήθεια από τους ανθρώπους του MIS ήταν καθοριστική.

Πόσο χρονικό διάστημα έμεινες στην Αγγλία? Αντιμετώπισες δυσκολίες, και αν ναι, ποιες?  Η γλώσσα, ας πούμε, ήταν πρόβλημα για σένα?
Συνολικά έμεινα εκεί έξι μήνες. Αρχικά συνάντησα κάποιες δυσκολίες. Η προσαρμογή ήταν λίγο δύσκολη. Λίγο το κλίμα… λίγο η διαφορετική κουλτούρα. Με τη γλώσσα επίσης είχα ένα μικρό θέμα. Αλλιώς είναι να ακούς τα Αγγλικά και αλλιώς να τα μιλάς στην καθημερινότητά σου!
Αφού ξεπεράστηκε το πρώτο διάστημα, στην πορεία μπορούσα να εξυπηρετήσω άψογα τους πελάτες μέσω τηλεφώνου, χωρίς μάλιστα να γίνεται αντιληπτό ότι δεν ήμουν Αγγλίδα!

Όσον αφορά τα χρήματα, τι ποσό έπαιρνες μέσω του προγράμματος Erasmus από το Πανεπιστήμιο? Έπαιρνες και κάποια έξτρα αμοιβή από την εργασία σου? Σου έφταναν τα χρήματα?
Μέσω του προγράμματος Erasmus, έπαιρνα 774 ευρώ το μήνα. Πέρα όμως από αυτά, η εταιρεία που δούλευα μου έδινε και μια πρόσθετη αμοιβή, ξεχωριστά από το πρόγραμμα. Συνολικά, με τα χρήματα που έπαιρνα, μπορούσα να ζήσω αρκετά καλά, αλλά και να κάνω και κάποια σύντομα ταξίδια σε όλη την χώρα.

Οι γνώσεις που απέκτησες στο Μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα σε βοήθησαν στην εργασία σου και αν ναι, με ποιόν τρόπο?
Σίγουρα ναι! Μπόρεσα να καταλάβω γρήγορα το πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία καθώς επίσης και τη βάση δεδομένων. Προς το τέλος της πρακτικής μπορούσα να αντλήσω πληροφορίες μέσα από αναφορές για διάφορα projects που μου είχαν ανατεθεί.

Ποια ήταν τα οφέλη που αποκόμισες από την εργασία σου στην Αγγλία? Θα πρότεινες σε κάποιον συμφοιτητή σου/συμφοιτήτριά σου να πάει για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus ?
Σίγουρα ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και εννοείται ότι θα πρότεινα στους συμφοιτητές μου να το δοκιμάσουν. Άλλωστε, υποστήριξη από το MIS υπάρχει! Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία και για όσους ενδιαφέρονται για μια μόνιμη δουλειά σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Αγγελική σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή ορκωμοσία και καλή σταδιοδρομία!
Κι εγώ σας ευχαριστώ!


Η Αγγελική Γιαννούμη είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τελειόφοιτη Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα (MIS). Εργάζεται ως υπάλληλος λογιστηρίου στην επιχείρηση ΧΑΡΑ Α.Ε., αλυσίδα Super Market στη Χίο.