Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Απολογισμός και υλικό εκδήλωσης “Γυναίκες στις ΤΠΕ”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/11/2013 και ώρα 18:30-21:00 η εκδήλωση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα “Γυναίκες στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)”. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι επαγγελματικές εμπειρίες γυναικών αποφοίτων του Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα, οι οποίες εργάζονται σε αντικείμενα σχετικά με πληροφορική, ενώ παράλληλα διερευνήθηκε ο ρόλος και η σημασία των Γυναικών στις ΤΠΕ και η αντιπροσώπευσή τους στον κλάδο, καθώς και το ζήτημα της διαχείρισης της επαγγελματικής τους ανάπτυξης.

Ένα βασικό συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχει μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο των ΤΠΕ: παρόλα αυτά, με καλή γνώση του αντικειμένου, με κατανόηση των αναγκών, με σωστό σχεδιασμό και διαχείριση σταδιοδρομίας, οι γυναίκες μπορούν να μπουν στο χώρο και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μερίδιο από την αναπτυσσόμενη αγορά. 
Ειδικά όσον αφορά την αγορά εργασίας, παρουσιάστηκαν μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι:
  • οι γυναίκες που εργάζονται στην πληροφορική και έχουν πτυχίο κερδίζουν 9% περισσότερο από άλλες γυναίκες που απασχολούνται σε άλλους κλάδους, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση του ωραρίου εργασίας τους και κινδυνεύουν λιγότερο να μείνουν άνεργες.
  • ο κλάδος των ΤΠΕ είναι από τους λίγους στους οποίους, ακόμα και εν μέσω κρίσης, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα με αυξανόμενα ποσοστά.
  • στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2015 θα υπάρχουν περίπου 900.000 κενές θέσεις σε επαγγέλματα σχετικά με πληροφορική.
  • εάν η παρουσία των γυναικών στις ΤΠΕ γίνει ανάλογη των ανδρών, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 9 περίπου δισ. ευρώ.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του πάνελ των ομιλητών και των συμμετεχόντων, όπου αναλύθηκαν περαιτέρω τα ζητήματα που τέθηκαν στις ομιλίες.

Εκ μέρους του Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα, ευχαριστούμε θερμά τις ομιλήτριες για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, τους συμμετέχοντες για τις εύστοχες παρατηρήσεις-τοποθετήσεις τους στη διάρκεια της συζήτησης, τον χορηγό επικοινωνίας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης.

Παρουσιάσεις ομιλητών
Γυναίκες στις ΤΠΕ, Οικονομίδης Αναστάσιος, Πρόεδρος Δ.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήματα, Καθηγητής
Είναι η Πληροφορική γένους θηλυκού? Τζαφίλκου Αικατερίνη, απόφοιτος MIS (2011), Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
MCF: Το Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Δρ. Δημήτογλου Αργυρώ, απόφοιτος MIS (2000), Τμηματάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Χρηματοδοτήσεων, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων: Γυναικεία Υπόθεση? Ουτσετάρη Βασιλική, απόφοιτος MIS (2012), Senior Analyst, EXELIXIS SOFTWARE Ι.Κ.Ε.
Το Software Engineering με μια άλλη ματιά, Σαμαρά Χρυσούλα, απόφοιτος MIS (2012), Software Engineer Programmer, BETA CAE Systems S.A.
Διαχείριση Σταδιοδρομίας και Επαγγελματική ανάπτυξη, Μουτοπούλου Ναταλία, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ενδιαφέροντα Άρθρα-Μελέτες 

Ενδιαφέροντα Links