Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Στoίχημα για την Ε.Ε. η έρευνα και η καινοτομία

Σε ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, με τα κεφάλαια που διατίθενται για το συγκεκριμένο κλάδο να ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά, οι προσπάθειες της Ε.Ε. εντάσσονται στη στρατηγική για το Ψηφιακό Θεματολόγιο (όπως έχει μεταφραστεί το Digital Agenda) και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.
Με ορίζοντα το 2020
Το επόμενο «μεγάλο» πρόγραμμα - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας φέρει την επωνυμία Horizon 2020 και χρονικά θα κινηθεί μεταξύ 2014 και 2020. Η πρόταση της Κομισιόν είναι το Horizon 2020 να χρηματοδοτηθεί με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80 δισ. ευρώ.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, στόχος του Horizon 2020 είναι να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξης, να ενισχύσει τη θέση της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας και να «απαντήσει» στις απαιτήσεις των πολιτών αναφορικά με την ποιότητα ζωής τους, την ασφάλεια και το περιβάλλον.
Σε σχέση με το παρελθόν, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε ερευνητικά προγράμματα, τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουν και εμπορικό ενδιαφέρον και γενικότερα επιδιώκεται μία πιο στενή σχέση μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.
Νέες προτεραιότητες
Μέχρι το 2014 και την έναρξη του Horizon 2020, η Κομισιόν δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα χέρια και έχει θέσει νέες προτεραιότητες για τη φετινή και την επόμενη χρονιά όσον αφορά στην υλοποίηση των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου.
Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της αποκαλούμενης Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς όσον αφορά στο online περιεχόμενο και τις υπηρεσίες. Ο στόχος εδώ είναι να υπάρχει έναν όσο το δυνατόν πιο ομοιογενές πλαίσιο αναφορικά με τις πωλήσεις προϊόντων, υπηρεσιών αλλά και περιεχομένου μέσω του Internet στην Ευρώπη.
Ο δεύτερος άξονας είναι η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα, με την Κομισιόν να είναι έτοιμη να διευκολύνει τη δημιουργία δημόσιων υποδομών ψηφιακών υπηρεσιών με έμφαση σε τομείς όπως είναι, για παράδειγμα, οι έξυπνες πόλεις.
Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας και της ανάπτυξης δικτύων υψηλών ταχυτήτων με βασική δράση τη δημιουργία ενός νέου και σταθερού κανονιστικού περιβάλλοντος που βοηθά τις επενδύσεις και ενισχύει τον ανταγωνισμό.
Το cloud computing αποτελεί, επίσης, μία προτεραιότητα, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα ανέρχεται σε περισσότερα από 100 δισ. ευρώ ετησίως και στη δημιουργία 3,8 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2020.
Πέμπτη προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την υιοθέτηση οδηγίας της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Επιχειρηματικότητα
Η έκτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς και των ψηφιακών δεξιοτήτων στους πολίτες. Σημειωτέον πως υπάρχουν ακόμη ανάγκες στην Ε.Ε. για εργαζομένους με ψηφιακές δεξιότητες και η κάλυψή τους με το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας. Τέλος, στη λίστα των προτεραιοτήτων υπάρχει και το κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, όπου δρομολογείται δράση για τη δημιουργία νέας στρατηγικής στον χώρο της μικροηλεκτρονικής και της νανοτεχνολογίας.

Πηγή: Δημήτρης Μαλλάς, ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr