Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στο Εξωτερικό

Αφορά όλους τους εν ενεργεία προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Μπορεί να συμμετάσχει και κάποιος ο οποίος έχει ολοκληρώσει όλα τα μαθήματα (ακόμα και την διπλωματική εργασία), αλλά δεν έχει ορκιστεί (και η ορκωμοσία να γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης). Μπορεί επίσης να δηλώσει και κάποιος ο οποίος βρίσκεται στο Δ’ Εξάμηνο, και θα εργάζεται στο εξωτερικό ενώ παράλληλα θα εκπονεί τη διπλωματική του. Στην περίπτωση αυτή όμως, θα πρέπει να γίνει πρώτα συνεννόηση με τον επιβλέποντα καθηγητή της διπλωματικής. Επίσης, θεωρείται αυτονόητο ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει καλά τη γλώσσα της χώρας στην οποία θα μεταβεί για πρακτική άσκηση, ενώ θα πρέπει να προσκομίσει και τα αντίστοιχα πτυχία-αποδεικτικά γνώσης της γλώσσας.

Παρακάτω γίνεται αναφορά στα βασικά σημεία που αναφέρθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Erasmus, καθώς και ενδεικτικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Διάρκεια:
Aπό 3 έως 12 μήνες. Το επιθυμητό χρονικό διάστημα δηλώνεται από τον ενδιαφερόμενο κατά την υποβολή της αίτησης.


Πού θα εργαστώ:
Σε εταιρεία του εξωτερικού, η οποία θα υπογράψει συμφωνητικό με το Πανεπιστήμιο. Το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης, καθώς και η εργασία που θα εκτελεί ο φοιτητής, θα πρέπει να έχουν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών του.

Πώς/πού βρίσκω τις διαθέσιμες θέσεις?
Στο site του Γραφείου Erasmus και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα  http://compus.uom.gr/erasmusp/?q=node/26, υπάρχει λίστα με τις διαθέσιμες θέσεις στο εξωτερικό, για οποίες έχει λάβει γνώση το γραφείο Erasmus. Εκτός από αυτές τις διαθέσιμες θέσεις (οι οποίες πρέπει να τσεκαριστούν εάν ισχύουν ακόμη), ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει από μόνος του μια εταιρεία του εξωτερικού και στη συνέχεια να ενημερώσει το γραφείο Erasmus για τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν.

Ποια είναι η αμοιβή-υποτροφία μου?
Το ποσό της υποτροφίας για πρακτική άσκηση ποικίλλει από χώρα σε χώρα και ορίζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο site του γραφείου Erasmus και πιο συγκεκριμένα στην Ενότητα Πρακτική Άσκηση στο εξωτερικό, υπάρχει πίνακας με το ύψος της υποτροφίας για κάθε χώρα. Για παράδειγμα, για την Ιταλία είναι 609 ευρώ, για την Αγγλία είναι 685 ευρώ, για τη Γαλλία 631 ευρώ κλπ.

Μπορώ να παίρνω και μισθό από την εταιρεία που θα εργάζομαι?
ΝΑΙ, εάν επιθυμεί η εταιρεία. Ο μισθός δεν επηρεάζεται από την υποτροφία που λαμβάνει ο φοιτητής από το Πανεπιστήμιο, είναι ανεξάρτητος.

Αν πάω για πρακτική π.χ. για 12 μήνες και, για προσωπικούς λόγους, επιστρέψω πριν τη λήξη των 12 μηνών, έχω επιπτώσεις-κυρώσεις?
Αν π.χ. έχεις λάβει υποτροφία για 12 μήνες και στους 6 μήνες διακόψεις, πρέπει να επιστρέψεις τα χρήματα για τους 6 μήνες.

Πότε και πού υποβάλλονται οι αιτήσεις – πώς αξιολογούνται, πότε-πώς πρέπει να γίνει η συνεννόηση με την εταιρεία του εξωτερικού?
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων. Επειδή όμως τα κονδύλια είναι περιορισμένα (συνεπώς και οι θέσεις) και  το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης λειτουργεί με την φιλοσοφία First Come-First Served, καλό είναι η αίτηση να υποβληθεί το πρωί της ίδιας μέρας που ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων. Υπάρχουν παραδείγματα αιτήσεων οι οποίες υποβλήθηκαν ακόμα και την ίδια την ημέρα αλλά αργά το μεσημέρι, και δεν έγιναν αποδεκτές λόγω κάλυψης των κονδυλίων!
Η εύρεση της εταιρείας στο εξωτερικό και η επικοινωνία με τους υπευθύνους, καλό είναι να ξεκινήσει από τώρα, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα για την διευθέτηση των διαφόρων ζητημάτων. Για παράδειγμα, η εταιρεία θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την εξέταση του βιογραφικού σας, ενώ είναι πιθανό να σας ζητήσει και μια συνέντευξη μέσω Skype. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ εταιρείας και Πανεπιστημίου (συμφωνητικά συνεργασίας κλπ.), προκειμένου η αίτησή σας την 1η Σεπτεμβρίου να είναι πλήρης και ολοκληρωμένη.

Στη χώρα που θα μεταβώ, υπάρχει κανείς να με βοηθήσει σε θέματα όπως εύρεση σπιτιού κλπ.?
Υπάρχει ένα διεθνές δίκτυο φοιτητών-μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το Erasmus Student Network (ESN), το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη της φοιτητικής κινητικότητας στην Ευρώπη, και μεταξύ άλλων, βοηθά τους φοιτητές στα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας λειτουργεί παράρτημα αυτού του οργανισμού. Επισκεφθείτε το http://uom.esngreece.gr για περισσότερες λεπτομέρειες και κυρίως για να δείτε εάν στη χώρα/πόλη που θα πάτε, υπάρχει αντίστοιχο παράρτημα του οργανισμού προκειμένου να σας βοηθήσει, τουλάχιστον κατά το αρχικό διάστημα της διαμονής σας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας στο Γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου (erasmus@uom.gr, 891-223, 225,) και στη σελίδα http://compus.uom.gr/erasmusp